Ден на Европейските езици в Казанлък

 

coverОт 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставиха начало през декември 2001 г. на инициативата Европейски ден на езиците.

 

В тази връзка Европейски информационен център Европа Директно - Стара Загора, офис Казанлък съвместно с Община Казанлък организира на 26.09.2012 г. отбелязване на Деня на Европейските езици, заедно със СОУ „Екзарх Антим I" и Народно читалище „Възродена Искра - 2000".


epub logoВ 13.15 часа в Актовата зала на СОУ „Екзарх Антим I" ще бъде представена електронната книга „Европейски приказки под липите". Настоящата книга с приказки е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Организатор и домакин на събитието бе Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" – Стара Загора, а Европейски информационен център „Европа Директно" осигури отпечатването на сборник с традиционни национални разкази с името „Европейски приказки под липите".

 

Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства - epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt


Историята на евроседмицата започва с подписването на договора от Маастрихт през 1992 и представлява среща между ученици и преподаватели, първоначално от малка група училища. Постепенно се разпространява в ЕС, а Белгия е първата страна в която се провежда. От тогава до днес тя се провежда всяка година в първата седмица на месец октомври, с различна страна домакин, като през годините претърпява трансформации заради увеличаващият се брой страни членки на ЕС.

 

СОУ "Екзарх Антим І" е известно с работата и постигнатите успехи в многобройните европейски проекти:4 проекта по програма „Коменски" и 14 проекта по програма eTwinnig.Наградите за училището по тези проекти са също впечатляващи: проекттът „Междукултурен диалог чрез музика" е удостоен с награда на МОМН И Центъра за развитие на човешките ресурси за цялостно качествено изпълнение през юли 2010. Проектът „Химни на приятелството" е номиниран за един от 10-те най-добри европейски проекти по програма eTwinnig за 2010 г. 11 европейски проекто по eTwinnig са удостоени със 17 отличия „Европейски знак за качество". Проектът „Междукултурен диалог чрез приказки, рисуване и театър" получи специалната награда „Мевлана" за междукултурно разбирателство през април 2013 г.


Учениците от езиковите паралелки на казанлъшкото училище и старозагорските им връстници преведоха на български всички приказки от страни на Европейския съюз, а децата от Школата по изобразително изкуство „Ренина" към Народно читалище „Възродена Искра - 2000" с ръководител Ренина Лекова направиха илюстрациите към тях.


Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" е създадена през 1966 г. като гимназия с преподаване на френски език с прием на ученици от Южна България. От 1985г. в гимназията ежегодно се приемат девет паралелки, които се разпределят в по три паралелки за интензивно изучаване на английски, немски и френски език. Гимназията работи с различни организации и институции, както и с физически лица в страната и чужбина, както и организира и подпомага образователни програми, способстващи за усъвършенстване познанията и уменията на учениците.


Читалище "Възродена искра" е създадено през октомври 2000 г. в отговор на желанието на творците от Казанлък за средище, където да могат свободно и без ограничения да развиват таланта си и подпомагат изявите на самодейните състави в града. За 3 години читалището се утвърждава като една от водещите културни институции и успява да обедини потенциала на голяма част от творците на Казанлък. Съществуващите школи, клубове и курсове го представят на местни, областни, национални и международни конкурси.


Free Joomla Extensions

http://europedirect.szeda.eu/vaprosi-za-es/novini/5003-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BB%D1%8A%D0%BA.html

 

facebook

 

Всички права запазени. © 2012 Дизайн и разработка: "Казанлък инфо" www.kazanlak-bg.info
Ден на Европейските езици в Казанлък